MOVE ME! Festival Assen 2023
MOVEME! is een festival over inclusie en participatie, en welke rol dans hierin kan spelen. Het vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Assen. Joop Oonk, choreograaf van inclusief dansgezelschap Misiconi, heeft het programma samengesteld.
Dat programma bestaat uit lezingen en presentaties (op vrijdag), workshops (op zaterdag) en voorstellingen op vrijdag én zaterdag. Te gast voor de workshops en lezingen zijn onder andere Sanne Arbouw (artistiek leider van het inclusieve Speels Collectief) maar ook de Weense danser Vera Rosner (die een fysieke beperking heeft) en inclusieve dansmakers en -docenten Laura Dowdall (Ierland) en Yuliya Globa (Arnhem). Je kunt ook kijken naar de voorstelling Flirt Fantasies van Misiconi dance company, gevolgd door een rondetafel met publiek en performers.
Collab Introdans Hubclub 2023
Introdans viert de kracht van diversiteit met een eigentijds dansprogramma: de HubClub’23. De artiesten van de HubClub’23 zijn onweerstaanbaar en blazen iedereen uit zijn (rol)stoel. Een keur van Nederlandse top-dansperformers komt samen. De sfeer van de avond is die van een nachtclub: het publiek zit rond een dansvloer en wordt getrakteerd op acts uit de divers/inclusieve profdanskunst. De line-up bestaat uit een diverse mix van dansers en makers van Introdans en gastmakers en performers, gekleed in spectaculaire kostuums van Bas Kosters.
Choreografen: Adriaan Luteijn, Perry Gits, Ruben Chi, Rutkay Özpinar, Aristide Rontini, Jordy Dik, Joop Oonk, Sofia Nappi, Jurriën Schobben en Vincenzo Turiano. Dansers / performers: Jillis Roshanali, Mark van Drunick, Léa Visser, Vincenzo Turiano, Jordy Ruhl, Debbie Ruijter, Aymara Herrero Feria, Sabine van Riel, Eva Eikhout, Jeremy IJssel de Schepper, Orlando Izzo e.a. Foto. door Hans Gerritsen
FOMO, Jeugdtheater Stellwerk Weimar – 2023
FOMO Premiere18.03.2023, in opdracht voor Stellwerk Theatre in Weimar (DE). De angst om iets te missen. We willen het meeste uit het leven halen, want we leven het maar één keer en alles moet een geweldige ervaring zijn. Een saai leven is niet wat we willen. Moet deze ervaring voor onszelf of voor anderen geweldig zijn om het op onze social media kanalen te zien? Het is een obsessie met de maakbaarheid van geluk. Met onze social media kanalen kunnen we zijn en doen wat we willen. We moeten echter een keuze maken in wat we willen zien, doen en beleven. We kunnen maar op één plek tegelijk zijn.
von und mit: Lena Frenzel, Imani Bogatyreva, Philine Upmeier, Lucie Cizmarova, Emilia Justen, Eva Haußen, Anna Lagaude, Lina Unger, Melanie Heyne, Bea Mensing, Emily Zepf, Vanessa Mills, Alexandra Katsch. Pädagogische Begleitung: Caroline Frisch. Ausstattung:
Petra Linsel-Mahrer. Foto’s: Matthias Pick
City on Wheels the collection – 2022
City on Wheels the Collection speelde op 11 september op het Sloterplas Festival te Amsterdam. Een straattheatervoorstelling die gezamelijk is gemaakt met een groep rollers die zich vrijwillig hebben opgegeven. Het stuk is geïnspireerd op de Grand Bolero van Ravel en het werk van Jusus Rubio Gamo. Gezamenlijk vierde we de kracht van dans die ons al rollend door Amsterdam Nieuw west liet gaan. Met het stuk vroegen we aandacht voor de diversiteit aan wielen in de stad en zo ook zijn toegankelijkheid.
Foto door Raymond van Mil
Now. You see me! Theater na de Dam – 2022
In Now. You see me! vieren we de eigenheid en verscheidenheid en stimuleren zelf expressie bij een groep mensen die daar niet automatisch toe uitgenodigd wordt. In de film nemen jongeren de publieke ruimte in, dragen uit wie ze zijn en eisen voor even de aandacht op met hun unieke, zelf vormgegeven groepsdans. Een collectieve happening, een monument in de tijd om te vieren dat we er zijn en gezien mogen worden en om hen te eren die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het oog onttrokken werden. De film is gemaakt voor Theater na de Dam 2022 en gaat op 4 mei om 11:00 in online premiere. De fysieke premiere vindt plaats bij het Maaspodium op 3 mei om 14:30. De Oorlog in mij (10+) waar Now. You see me! onderdeel van is wordt gespeeld langs een looproute door de stad, met verschillende scènes op verschillende plekken. We beginnen en eindigen gezamenlijk in het Maaspodium.
Wheels360 – 2021
Wheels 360 is een Mixed Reality-voorstelling tussen twee gelijkwaardige spelers: een rolstoel en een danser. In de voorstelling staat de relatie tussen mens, object en omgeving centraal. Vanaf het begin wordt de associatie van de rolstoel als hulpmiddel ingezet om de toeschouwer bewust te maken van de lading van het object. Er zit een wrange dualiteit in het gebruikmaken van een voorwerp dat wordt gebruikt door mensen met een beperkte mobiliteit, die vaak (ongekozen) aan dat voorwerp verbonden zijn. Doordat de danser zelf geen moment in de rolstoel zit, herdefinieert Oonk de lastig te doorbreken relatie tussen mens en mechaniek. Het discours tussen sociale, politieke en theoretische benaderingen van dit object brengt het publiek nieuwe perspectieven en veel bewustzijn.
Wheels Experience
Wheels Experience brengt rolstoel gebruikers en niet rolstoel gebruikers samen. Het is nog vaak onbekend voor mensen hoe het voelt om op wielen door een ruimte te gaan. Op een speelse uitnodigende manier begeef je jezelf in een gekleurd lijnen spel. Kies zelf je eigen route en ervaar hoe het is om door de ruimte heen te rollen.
Laat me niet alleen 2018-2022
Deze intieme en optimistische voorstelling van Daan Bosch is een openbare oefening in omgaan met de dood tijdens het leven. Hoe kun je afscheid nemen van het leven? Hoe kunnen je dierbaren afscheid nemen van jou? Samen met ervaringsdeskundigen uit Amsterdam-Noord, muzikant Pascal van Hulst en performer Joop Oonk ontdekt Daan allerlei rituelen en gebruiken rondom de dood. Van verstild tot kleurrijk, van ernstig tot uitbundig. Hij neemt de bezoekers mee op een bevrijdende ontdekkingstocht met de vraag: hoe geef jij de dood een plek tijdens het leven? Lees de recensie hier.
D-CAF Festival, Blocks – 2015
Bocks was onderdeel van het Urban Vision programma op het D-Caf Festival te Cairo. In samenwerking met Kleur Bleur Visuals van Mark Ridder kwamen kleurrijke blokken tot leven in de vorm van een verplaatsende dans voorstellingen. Blocks gaat over de urbanisatie en verstedelijking van grote steden als Cairo. De constante beweging van bouw en verplaatsing van de mens.