Leiderschap

Het is tegenwoordig veel meer gangbaar en ook in de politiek zien we steeds meer vrouwelijke leiders en vrouwen op ’top’ posities. Steeds vaker lezen we over meer gelijkheid aan de top tussen man en vrouw. Tot verkort wist ik niet dat vrouwelijk leiderschap daadwerkelijk ook een ding opzichzelfstaand was. Als in, een term die zich blijkbaar onderscheid van andere vormen van leiderschap. En als je dat nog niet wist. Leiderschap kent vele gezichten en vormen. Ik ben me eens gaan verdiepen in het vrouwelijk leiderschap omdat ik altijd open sta om te leren en te groeien.

Wat is vrouwelijk leiderschap?

Vrouwelijk leiderschap gaat over vrouwen die de ‘vrouwelijke energie’ in zetten in hun leidinggeven. Deze is anders dan een ‘mannelijke energie’. Je zou in deze naar stereotypes kunnen kijken. Bijvoorbeeld mannen zijn hard en zakelijk. Vrouwen zijn emotioneel.

Echter er zijn zoveel competenties nodig voor goed leiderschap dat dit wel erg kort door de bocht is. Toch zit er wel een waarheid in dat mannen anders een bedrijf runnen dan vrouwen en dat veel bedrijven werken via zo’n mannelijke energie en of structuren en spelregels. Ook gaat men uit van het idee wat wij als vrouwen in onze opvoeding anders worden gevormd of dat er andere dingen verwacht worden in ons werkleven dan dat er van mannen wordt verwacht. Bijvoorbeeld op het moment dat er een gezin ontstaat en er kinderen zijn komen veel zorg taken bij de vrouw te liggen. In de lockdown periode van Corona is dit ook uit onderzoek gebleken. Kort gezegd, zal ik dit maar gewoon een ouderwetse structuur noemen.

Bij het luisteren van een aantal podcasts over vrouwelijk leiderschap en andere dingen die ik las werd er voor mij opeens heel veel zichtbaar. Vooral het meest opvallende wat me opviel bij het luisteren en me verdiepen in de thematiek is de mannier hoe er de afgelopen jaren tegen mij gecommuniceerd en gehandeld is.

Voorbeelden

Hieronder een aantal voorbeelden die ik heb meegemaakt als artistiek directeur en of choreograaf. Destijds had ik natuurlijk zelf van alles kunnen doen om zulke gesprekken te draaien, alleen het is heel lastig als je al niet vanuit een zelfde positie praat en als de tegenpartij niet bewust is van hun gedrag. Dan is het continue afwegen wat je er uit kan halen om iets niet te laten escaleren.

  • Neerbuigende communicatie
  • Kleinerende communicatie
  • worden afgeschilderd als streng, niet flexibel en of een bitch zijn op het moment dat je grenzen aan geeft en of als iemand je on respectvol behandeld.
  • Positieve discriminatie; zo knap wat je doet!
  • Ongevraagd en belerend advies
  • Het continue moeten bewijzen van wat je kan en vaak niet als volwaardig worden gezien

Nu wil ik absoluut niet de man tegenover de vrouw zetten, als alleen bewustwording creëren. Er zijn overigens genoeg vrouwen die mede vrouwen vanuit zo’n ouderwetse structuur benaderen en benadelen… En genoeg mannen die vrouwen enorm steunen en bijdragen aan de gelijke behandeling. Gelukkig ken Ik genoeg mannen, vrouwen en mensen in het algemeen die mij door dik en dun steunen en gesteund hebben.

Jammer is ook dat ik niet specifiek kan vinden hoe de rolverdeling in de danswereld zit tussen man en vrouw. Als alleen in dit artikel van Dansmagazine. Mijn gevoel zegt ook dat er meer mannelijke choreografen en zakelijke directeuren zijn dan vrouwen. Maar is mijn gevoel correct? In ieder geval blijkt uit onderzoek dat de gehele kunst sector er genoeg ongelijkheid is tussen beide sekse.

Als conclusie kan ik het niet laten om gelijk te denken aan dat ene topmens die non binair is, of een beperking heeft. Zo ver als ik weet ken ik die personen niet. Maar ze zou voor mij wel een rolmodel zijn. Daar moet verandering in komen zodat ook hiërarchische ouderwetse structuren kunnen veranderen. Als laatste wil ik ook concluderen dat ik niet denk dat we ons alleen op vrouwelijk leiderschap moeten focussen. Ook andere vormen van leiderschap juich ik toe, als we maar bewust zijn van gelijke behandeling en hier naar handelen!

3 reacties

Geef een reactie

Translate »