Mijn naam

Wat schrijven over mijn naam heb ik al heel lang willen uitstellen. Toch moet het er nu een keer van komen! Of ik nu ouder word en me er meer bewust van ben of omdat er veel aandacht is voor Fluïde identiteiten… Ik heb geen idee, maar mijn naam blijft toch een dingetje.

Dus voor iedereen die het weten wil dit is waar ik wekelijks mee te dealen heb. Wat ik nooit erg heb gevonden maar wel irritant begin te vinden de laatste tijd.

De eerste
Je heb een gesprek online of fysiek met mensen die je nog niet eerder hebt gezien. Wat ik bijna standaard krijg te horen: ‘Oh je bent een vrouw, nou dat had ik echt niet verwacht!’ ‘Wat grappig…apart…leuk’. Mijn reactie is inmiddels doorgewinterd. Ik lacht vriendelijk mee…

De tweede
Je stelt je voor en de eerste reactie is: ‘Joop, echt?! Serieus?! is dat je echte naam?’ Tja, um moet ik mijn paspoort er bij pakken of gaan we nog even door met me heel vreemd aankijken?

De derde
Je moet iets regelen. Denk aan subsidies insturen en of wat vragen rondom regelingen. Ik mail netjes en in mijn mail staat een foto van mij met mijn gezicht in de handtekening. Wat ik dan terug krijg: ‘Beste Meneer Oonk’. Of mij bellen en dan vragen of ze Meneer Oonk kunnen spreken.

De vierde
Je bent in gesprek en je stelt je voor. Mensen vinden je naam interessant en willen net even meer weten. Wat mensen me dan heel vaak vragen is: ‘Hadden je ouders graag een jongen gehad?’. Wat?! Ik weet eigenlijk niet eens wat ik van de vraag vind. Maar ik vind hem wel raar.

Dit waren 4 insights. En een kleine side note. Deze vragen hoeven echt niet gesteld te worden. Je kan ook gewoon even googelen met wie je in een gesprek gaat. En als je perse wat wilt zeggen over mijn naam dan hoor ik graag iets in de trant van: ‘Wat tof, ja dat past bij je’. Of, ‘Ja je bent echt een Joop.’

Ik ben wel heel benieuwd. Heb jij ook zulke ervaringen?

Geef een reactie

Translate »