Do’s & Don’ts

De Do’s en Don’ts voor als je wil samenwerken met kunstenaars. In dit geval heb ik even alle kunstenaars onder een noemer geplaatst al schrijf ik natuurlijk wel vanuit mijn ervaring in de dans sector. Waarvan ik weet dat merendeel van de ondernemers zzp’ers zijn. Maar goed deze tips gelden net zo goed voor andere creatieve ondernemers.

Eindelijk is het zo ver dat ik deze blog kan schrijven. Ik heb ze lang gespaard en gebundeld in thema’s. Laten we met de Do’s beginnen want dat is het aller leukste natuurlijk.

Do’s

  • SAMENWERKEN – Niet voor niks wordt je als kunstenaar gevraagd om mee te gaan in de bepaald proces. Jou expertise over een bepaald onderwerp of alleen al je creatieve geest kan onwijs veel bijdragen aan een werkproces. Denk aan een ander perspectief of een andere aanvlieg route… Dus ga in zee en werk samen met een kunstenaar!
  • DENK AAN DE KLEINTJES – Als je interesse hebt in een voorstelling of een bepaald product af neemt let dan op het volgende. Contacteer vooral de kleinere initiatieven, eenmanszaken, of grass rout organisaties. Zo haal je zeer waarschijnlijk iets vernieuwends binnen! En ja wellicht moet je iets meer investeren op meerdere vlakken, maar doe het gewoon. Zo kan iedereen samen groeien. Lees ook mijn blog over bouwen aan de toekomst.
  • VERWELKOM – Niks is leuker en fijner dan dat je verwelkomt wordt en hier tijd voor genomen wordt. Als je ergens heen moet voor een optreden, gesprek of andere vorm van samenwerking. Dit kan op zoveel leuke manieren en daarbij zou ik vooral de koffie niet vergeten! Dit resulteert vaak ook in een beter gesprek en of fijnere samenwerking. Je staat er versteld van hoe vaak dit gewoon NIET gebeurd.

Don’ts

  • STILTE – Heel vaak en dan heb ik het over heeeeeel vaak… is het zo dat je geen antwoord krijgt als je een organisatie of instelling mailt met je idee of vraag. Ik weet dat we allemaal druk zijn en toch mail mensen terug want nee is ook een antwoord. En weet dat een kunstenaar vaak niet betaald krijgt voor al zijn voorbereidingsuren en dus zou het zoveel schelen als er een reactie komt waar je wel of niet mee verder kan. Plus als je dit doet komt je organisatie ook heel erg ontoegankelijk over en het lijkt me dat je dat juist niet wilt.
  • LAST MINUTE AFZEGGEN – Het komt best wel vaak voor dat een voorstelling last minute wordt afgezegd. Het kan gebeuren, maar regel wel een compensatie. Want weet ook dat de kunstenaar deze vrijgehouden dagen geen ander werk kan aannemen en dus loopt iemand veel geld mis.
  • HOBBY – Ga er niet van uit dat iemand met een creatief beroep nog steeds zijn hobby uitvoert. Betaal naar kennis en kunde. Mocht je dat niet lukken open dan het gesprek, want wij kunstenaars denken graag mee 😉 En ja soms doen we iets voor minder of helpen we graag vrijwillig mee… Ben er dan wel bewust van dat dit een vrijwilligere keuze mag en kan zijn.

Wil je nou meer lezen over hoe ik de toekomst en 2023 voor me zien. Lees dan snel mijn wishlist voor 2023!

Joop draagt een rode trui en haarband. Ze kijkt lachend de camera in. Naast haar zit Bollie. De foto is van bovenaf gemaakt.

Geef een reactie

Translate »