Woordfeud

De laatste tijd zie ik veel mooie woorden voorbij komen die naar mijn idee hier nog wel een podium verdienen. Taal transformeert en laat ook zien waar urgentie is en waar er een transitie plaats vindt. Hoe leuk zou het zijn als we deze woorden kunnen opnemen in reguliere kruiswoord puzzels of woordzoekers.

In de lijn van inclusie en diversiteit heb ik er een paar uitgezocht die ik zelf erg mooi vindt. Je kan heel veel meer taal veranderingen en woorden terug vinden op het Instituut voor de Nederlandse Taal. Om de zomer geheel up to date in te gaan heb ik ook een speciale Inclusie Zomer Woordzoeker gemaakt. hieronder te downloaden!

Ik Woord, jij woord, wij woorden

We beginnen bij het woord van de week. De eerste is verwendicappen. Dit woord gebruik je als je iemand met een beperking extra voorzichtig behandeld of nodeloos ontziet van bijvoorbeeld een taak.

De tweede is zoöp. Dit woord komt van zoöperatie en is een organisatie waarbinnen er een samenwerkingsverband is tussen zowel menselijke als niet menselijke levensvormen. En daarbij wordt de belangen van de niet menselijke levensvorm door de mens vertegenwoordigd. Nu een digitale wereld steeds dichter bij komt

De derde is Beyoncéfeminisme, of te wel “schijnprogressieve vrouwen”, is een vorm van feminisme waarbij de vrouw nadrukkelijk haar vrouwelijkheid inzet om mee te liften op de esthetiek er van. Tegelijkertijd gebeurd er het tegenovergestelde en word het financieel afhankelijk zijn (van mannen) en werkweigering gepromoot.

Verwijzing; Het woord beyoncéfeminisme zelf mag dan redelijk nieuw nieuw zijn; het verwijst naar een verschijnsel dat ook al in andere nieuwe woorden benoemd werd. In 2007 schreef Stine Jensen in NRC ‘Tegen de jarretelfilosofie: hoerige lingerie helpt de emancipatie helemaal niet’. Niet alleen jarretelfilosofie maar ook lippenstiftfeminisme werd al gebruikt voor een vorm van feminisme waarbij vrouwen nadrukkelijk hun vrouwelijkheid en seksuele aantrekkingskracht als troef inzetten.

De vierde term is sociale uitsluiting. Deze term is vooral in corona ontstaan en gaat over dat mensen geïsoleerd en opzichzelf gewezen zijn. Bijvoorbeeld mensen die alleen thuis zitten of door andere factoren niet in aanraking komen met een sociaal netwerk. De tegenhanger van sociale uitsluiting zou een inclusieve maatschappij kunnen zijn. De focus in de debatten over inclusiviteit ligt vaak bij duidelijk te identificeren groepen: mensen van kleur of met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld. De sociale uitsluiting zou nog eens een groter probleem kunnen worden. Omdat niet iedereen zich binnen deze thematiek zich verenigd bij zo’n ‘zichtbare’ groep.

Woordzoeker

Wellicht na het lezen van dit blog ben je iets bewuster van taal en wat het kan doen voor de maatschappij. Kom jij ook geregeld nieuwe woorden tegen, of ga er nu juist op letten? Ik ben in ieder geval super benieuwd wat het jou brengt.

Hieronder de Inclusie Zomer Woordzoeker. Laat het me weten of je er nog een zou willen maker. Er zijn genoeg woorden om een 2e editie te maken!

Foto door Ted Oonk

Geef een reactie

Translate »