Survivor

In 2013 stapte ik dan het werkveld in. Nu 9 jaar later denk ik vaak. Hoe heb ik dit toch allemaal gedaan? In de nachtelijke uurtjes lig ik vaak wakker met eindeloze gedachtes. Na weer zo’n nachtje afgelopen zomer schreef ik dit, met nog eens 4 uitgangspunten die jou wellicht ook kunnen helpen.

De klok slaat bijna 12 uur en ik lig in mijn bed met een wit biertje en een laptop open geslagen. Een warme zomer en nacht als vele afgelopen jaar, maar dit keer schrijf ik er over. Ze gaan namelijk vaak gepaard een reflectie moment is waarvan ik niet altijd zeker weet of ze nut hebben.

De warmte, daar kan ik aan wennen alleen het gepieker dat eens in de zoveel tijd de overhand neemt blijft lastig. Vooral lastig te accepteren dat het eindeloze nooit geen oplossing gaat bieden. Ik gok dat ik niet de enige ben die hier last van heeft, maar vele met mij… Om wat voor een reden dan ook, we piekeren allemaal.

Mijn gepieker komt voornamelijk voort uit de wereld om me heen. Een wereld die ik zelf leef, maar me niet altijd in voel passen. De film die zich voor mijn ogen af speelt is niet mijn film. Continue ben ik aan het zoeken naar mijn plek daar binnen en vraag me af of ik die ooit ga vinden. Voor mij komt piekeren voort uit onzekerheden of de druk om het beter te doen. Of juist de angst om niet op het juiste moment te kunnen pieken. De toekomst kun je niet voorspellen en sommige factoren heb je niet in de hand. En voor heel veel dingen moet je retehard werken. Althans je kan er niet van uit gaan dat dingen vanzelf komen.

Want ja, helaas voel ik nog vaak dat ik afhankelijk ben van deze wereld om mij heen die beslist of mijn kunst er toe doet, of dat ik geld krijg voor nieuwe projecten… De volgende ochtend ben ik weer helder en kan ik het omdraaien. Ik en mijn gedachtes doen er toe en dus mij werk ook. Hoezo afhankelijk? Geld? ah joh daar verzin ik wel wat op. Plus wat ik maak mag ook nutteloos zijn. We kunnen immers ook leren van de nutteloosheid en of het plezier dat we hier uit halen. Ongeacht zal er altijd een leer element in zitten en zal er altijd wel iemand zijn die er iets aan heeft.

Een Survivor heeft iedereen in zich en je kunt er alles aan doen om je dromen waar te maken en je doelen na te streven en zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ik denk altijd maar: Alles wat je energie geeft komt ook terug, in wat voor een manier dan ook. Het is wat cliché, al helpt het mij wel de dag door. Ook deze 4 uitgangspunten helpen mij op momenten dat ik geen vaste grond kan vinden.

 1. Vertrouw
  Vertrouwen is moeilijk en lastig begrip, zeker omdat het iets is dat je niet heel makkelijk van jezelf kan afdwingen. Het is een mentale mindset en valt samen met loslaten. Alles in deze wereld is relatief. Het komt en het gaat. Vertrouw op je jezelf en alle vaardigheden die je in huis hebt. Mijn intuïtie zegt vaak genoeg heb ik door de jaren heen geleerd.
 2. Maak vrienden
  Stop nooit met vrienden maken en indirect je netwerk uitbreiden. Wees altijd openen en geïnteresseerd in een ander. Je weet nooit wie je tegen kunt komen. Zo heb ik de meeste toffe mensen per toeval ontmoet.
 3. Heb een plan
  Een plan hebben is altijd goed. Dit geeft je een doel, een visie en waar nodig kun je degraderen (kleiner maken) of opwaarderen (uitbreiden). Nog belangrijker is het volgen van jouw eigen plan en je eigen ideeën. Ook al zijn ze klein, nutteloos, random of gewoon bizar. Het is een plan en elk plan kan uitgevoerd worden als he er iets mee doet. Ik heb een klein boekje waar ik al mijn plannen in op schrijf. Soms komen ze samen en wordt het een plan.
  * Leestip: Mijn vorige blog, Bouwen aan de toekomst.
 4. Vang die vis!
  Ja, eigenlijk nummer 1 want zonder dat visje kun je niet overleven. Nee, dat bedoel ik niet… Het gaat over het doorzettingsvermogen dat je nodig hebt om die vis te vangen. Met andere woorden geef niet op! En als een hengel niet werkt, dan wellicht een net gebruiken. Er is en blijft altijd wel iets om voor te vechten. En vergeet niet. Soms kan iets waar je voor werkt ook een andere vorm krijgen. Je moet hier dan ook open voor blijven staan.

En eigenlijk nummer 5 is gewoon nutteloze dingen doen met het oog op gelukkig zijn 🙂 YOLO

Geef een reactie

Translate »