Oonk breekt met danstaal en creëert daarmee bijzondere ervaring 

Bij gebrek aan recensies van inclusief werk gemaakt door inclusieve makers van het eerste uur schrijft Joop Oonk een recensie over Tides van Joop Oonk. In de grote zaal van het Maaspodium speelde Tides 24 maart 2023. In de performance Tides (‘Getijden’) onderzoekt Joop Oonk met de dansers van Misiconi en het publiek hoe zij gezamenlijk een
uitzonderlijke sensorische ervaring kunnen beleven. Oonk legt hierbij een link tussen het Stendhal syndroom en de verwondering die natuurverschijnselen kunnen oproepen. De voorstelling is geproduceerd door Misiconi, een dansgezelschap met ongelijkheid als grootste troef.

In de voyer van het Maaspodium lopen twee medewerkers rond met de vraag. Zou u op de vloer willen zitten? Er kunnen 20 man op de vloer zitten en dit is een gewilde plaats zo blijkt. Zowel het kijken naar het podium als zitten op het podium is een spannende keuze. Ook valt het op hoe divers het publiek is dat naar deze voorstelling komt.

Het publiek wordt na een kleine introductie uitgenodigd om de zaal te betreden. De dansers en de muziekkant zijn al opgesteld op toneel. Er staan 20 ongemakkelijke krukjes gemaakt van boomstammen. Bij gebrek aan iets anders neemt het publiek op toneel toch plaats. Een iets wat rommelig begin en een lange publieks inloop lijkt niemand te storen. De live klanken van de muzikant en de adem van de dansers vullen al snel de ruimte.

In een cirkel opgesteld met twee dansers in het midden zit het publiek in een halve cirkel. De andere helft van de cirkel wordt gekaderd door een doorzichtige plastic flappen wand. De gezichten van de dansers zijn niet herkenbaar. Hun haar zit verstrengeld en hun gezichten verdwijnen hier in. Oonk zet de toon naar een andere wereld. Een wereld die we kennen van films maar nog niet hebben ervaren van zo dicht bij.

De cirkelvormige choreografie met 7 dansers bouwt zich langzaam uit tot een sensueel en onheilspellend duet tussen twee dansers. Als organismen aan elkaar verbonden ontstaan er langzaam structuren en verstilde beelden die doen denken aan een onderwater wereld.

In het stuk vindt veel herhaling plaats, maar niemand ergert zich daar aan. De interne golvende bewegingen die overal in de ruimte door deinzen neemt het publiek mee op een reis naar een binnenwereld. De kostuums en het licht versterken de transformatie van de lichamen. zowel Individueel als in een groep ontstaan er vluchtige momenten die je langer zou willen zien.

Het publiek op toneel heeft het getroffen want door het iets wat dwingend contact wordt men steeds meer meegenomen in de sloomheid van de zee en soms in de spanning van leven en overleven. Een samenspel tussen dansers, muzikant, publiek en waarnemer. De groep bestaat krachtige dansers met en zonder een beperking. Echter, dit is ondergeschikt aan wat er op toneel gebeurd. Het is heel bijzonder hoe Oonk een eigen bewegingstaal heeft kunnen creëren met haar dansers. Dansers die hebben kunnen studeren en soms dansers die die kans niet hebben gekregen. Je ziet de kracht van de dansers, de zwakte, en de kracht van de zwakte.

Als publiek en waarnemer vraag je jezelf af waar je naar kijkt totdat het licht aan gaat en je beseft dat je erin gezogen werd. na een tijdje voel je de zee in je lichaam en wordt je meegevoerd. Op het einde deins je mee zonder er bij na te denken. Tides is ontroerend, echt en hetgeen dat je nodig had. Een voorstelling en ervaring die je niet vaak weer zal zien.

Verder voorziet deze eigenzinnige productie het danslandschap van weer wat extra kleur, diversiteit en bescheiden schoonheid. Ik ben benieuwd naar Oonks nieuwe werk.

Foto’s en promo door Sergio Gridelli

Credits:
Choreograaf/artistieke Leiding: Joop Oonk
Dramaturg: Floor Cremers
Scenografie: Floris Barnhoorn
Kostuum design: Paul Boereboom
Sound en sounddesign: Soheil Shayesteh 
Techniek: Marc Hoogendam
Dansers: Enya Straver, Sunai Elbers, Anastasia Jansen, Manouk Schrauwen, Susanne van der Staak, Jordy Ruhl, Jana Slegers, Ahmad Shaaban 

Fondsen:
BNG fonds, Fonds podiumKunsten, Prins Bernhard cultuurfonds, Gemeente Maastricht, Gemeente Rotterdam, Nederlandse Dansdagen, VSB Fonds

Geef een reactie

Translate »