Onbeperkt leefbaar 2023

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. De campagne van 2023 gaat over hoe beperkt is ons leven vandaag de dag? Kunnen vrouwen onbeperkt mee doen? Op de website van internationale vrouwendag kun je verschillende stellingen insturen en ook nalezen van vrouwen die al hebben ingestuurd. Het is super interessant om alle verschillende perspectieven te lezen. Het leek me een mooie aanleiding om te reflecteren op mijn sector, mijn omgeving, mijn leven en mijn werkzaamheden.

Bevoorrecht

Allereerst wil ik zeggen dat ik me enorm bevoorrecht voel. Ik kom uit een gezin van alleen maar vrouwen waar we altijd alles hebben mogen kunnen doen wat we wilden. Als ik een broer had gehad was dit wellicht anders geweest. Wie zal het weten..? Ik heb dus zeker nooit ervaren dat ik iets niet kon doen omdat ik vrouw was. Als kind en vrouw heb ik me wel moeten aanpassen aan verschillende culturen waar er voor vrouwen andere normen en waarden waren.

Tot mijn 6e heb ik in het buitenland gewoond en tijdens mijn studie heb ik een tijd in Turkije en Engeland gewoond. Dit heb ik nooit ervaren als een beperking maar als een verrijking. Al liep ik natuurlijk wel tegen verschillende normen aan die voor mij als westers persoon anders lagen. Zo heb ik in Turkije de kracht van de vrouwelijke community mogen ervaren en hoe sterk vrouwen hier voor elkaar zorgen. En tegelijkertijd droeg ik buiten Istanbul continue een ring zodat ik niet werd lastig gevallen. Dit lastig vallen was overigens heel beschaafd vergeleken met sommige dingen die ik in Engeland of Nederland heb meegemaakt! Maar goed dit is echt een hele persoonlijke ervaring.

Joop staat op een enorme schommel op het strand. Deze is bevestigt aan enorme palen. Bollie de hond zit er naast en kijkt omhoog. Foto gemaakt door Ted Oonk

Pas op het moment, na mijn afstuderen, toen ik de weide wereld in trok begon ik te merken dat het vrouw zijn me soms tegen werkte. Mijn eerste artistieke werk dat hierover ging was Flirt Fantasies. Dit werk gaat over hoe we als vrouw worden gezien en in welke schoenen of te wel in welke rollen we ons moeten voor doen. Ik voelde maatschappelijke en sociale druk waarin ik het gevoel had me te moeten conformeren naar de ‘perfecte’ standaard, en concepten van schoonheid. En juist als danser en vrijgezel was dit iets waar ik destijds continue mee geconfronteerd werd.

Niet serieus genomen

Steady, stap voor stap maakte ik een pad voor mezelf vrij. Al werd ik in mijn werk niet altijd serieus genomen of gehoord. Als ik dan wel gehoord werd kwam er vaak een opmerking: Je bent wel een doorzetter, je werkt wel hard, je weet wel waar je het over hebt, je bent wel erg kritisch, we kunnen van jou nog wat leren, je bent wel direct. Zo kan ik nog wel een tijdje door gaan. Dit zijn meerendeel allemaal complimenten en toch in zekere zin werkt het kleinerend. Het zijn allemaal persoonlijke eigenschappen die ik niet zou mogen hebben? Want ja natuurlijk weet ik waar ik het over heb. Ik zit hier niet voor niks. En ja waarom denk je dat ik direct ben? Omdat er niet geluisterd wordt. Ik heb heel vaak het gevoel gehad dat ik binnen mijn sector niet de kansen kreeg die een man in een gelijke situatie of positie wel kreeg. En dat ik veel meer shit over me heen heb gekregen die een man in gelijke positie niet te horen had gekregen.

350 euro per dag vragen kan ik niet zomaar, maar een man op een dergelijke positie wel. Ik kan niet recht voor zijn raap zeggen wat me op valt, want dan ben ik te kritische, boos of is het niet de manier waarop zaken worden gedaan. Volgens velen hoor ik empathisch, zachtaardig en verzorgend te zijn. Ik kon niet altijd aangeven welke situaties okay waren en welke niet. Want dan had ik de volgende week of maand geen werk. Dan heb ik het in dit geval over #metoo achtige zaken. Ook heb ik vele andere wegen moeten vinden om kennis op te doen over bepaalde zaken. Het verkrijgen van een netwerk om me heen heb ik hard voor moeten netwerken.

Erkenning?

Dubbel en dwars heb ik harder moeten werken om te komen waar ik nu ben en soms moeten leuren voor ‘opportunities’. Want ze kwamen zelden vanzelf. Ik heb moeten opkomen voor mezelf als mens en als vrouw, en ook nog eens voor de mensen waarmee ik werk. Ik moet als vrouw continue mijn werkzaamheden en kunnen bewijzen want zelden wordt mijn talent gezien voor wat het is. Vaak krijg ik stempel voordat men me kent.

We geven je graag erkenning voor alles wat je hebt gedaan. Heeeel knap wat je hebt bereikt, maar het lijkt ons toch verstandig als je nog dit of dat… Weetje, eigenlijk hoef ik geen erkenning voor mijn werkzaamheden of ongevraagd advies. Als ik advies nodig heb dan vraag ik er wel om. Ik wil gewoon serieus genomen worden en gelijkwaardig met respect behandeld worden als elke andere choreograaf en al helemaal als leidinggevende.

Kijk naar hoeveel vrouwelijke choreografen hun eigen gezelschap oprichten en daar een leiding gevende functie heeft… Ze zijn in Nederland op 2 handen te tellen. Waarom is dit?

Meer vrouwen aan het roer

Gelukkig zie ik steeds meer vrouwen op de directeursposities in dans en theaterland. Ik zie meer vrouwelijke choreografen die ondersteund worden en ik voel meer solidariteit. Hier ben ik enorm blij om, want ik merk dat hierdoor ook de gesprekken veranderen. En zo ook de vrouwelijke stem gehoord wordt. Het is nou eenmaal zo dat je als vrouw zijnde een ander leven leidt en andere keuzes maakt puur omdat je vrouw bent. En niemand kan er wat aan doen dat je als vrouw geboren wordt.

Laten we wel wezen. Een beetje harder werken vind ik niet erg. Ik geniet er zelfs van. En een beetje harder voor jezelf opkomen is ook niet erg, ik leer hier van. Want ik ben geen slachtoffer van het systeem. Al kan het soms voelen als een eindeloos gevecht met jezelf, je identiteit en de keuzes die je kan en mag maken. In gevecht met de wereld en hoe deze over je denkt.

Daarom pleit ik voor ruimte. Het zou bijna mijn slogan worden. Ruimte voor de vrouwelijke stem, ruimte om jezelf te zijn, ruimte voor het gesprek en een veilige omgeving, ruimte voor denken in mogelijkheden en ruimte om te leren. Wij als vrouwen kunnen elkaar hier bij helpen door te delen en soms zelfs door een ander aan de hand mee te nemen. Laten we dat gezamenlijk actief doen. Als man als vrouw als persoon.

Andere blogs met gerelateerde thema’s zijn:
Survivor
Mijn naam
Inspireren

Geef een reactie

Translate »