Wishlist 2024

In december 2021 schreef ik mijn eerste wishlist voor 2023. Eigenlijk was deze uit verwarring geboren, omdat ik na de pandemie de jaartallen niet goed op een rijtje had staan. Toen ik eenmaal aan het schrijven was leek het me juist leuk om nog een extra jaartje vooruit te kijken. Mede ook omdat ik geloof ik lange lijnen. Veel dingen hebben tijd nodig en zijn niet op korte termijn mogelijk.

Nu is het eind 2022 en wordt het bijna 2023 en hoop ik natuurlijk dat er wat dingen uit het blog dat ik in 2021 schreef gaan gebeuren. In deze kijk ik vooruit naar 2024. Wil je mijn wishlist voor 2023 lezen? Klik dan hier.

De wereld en hoe we leven is veranderd na de pandemie. Dat is echt zichtbaar geworden in 2022. Er zijn veel mensen van baan gewisseld en we worden ons er steeds meer van bewust dat we elkaar nodig hebben om te kunnen overleven. Klimaat verandering staat hoog op de agenda en de kosten stijgen de pan uit. Helaas spelen er steeds meer fricties op, en hoop ik maar dat oorlogen binnen de perken blijven. Al met al een moeilijke tijd voor ons allen. Maar na regen komt zonneschijn zegt men, en daarom wil ik me focussen op al het moois dat we met zijn allen in 2024 mogelijk gaan maken.

Het mens zijn

Het afgelopen jaar heb ik veel geschreven over inclusie en denken vanuit een bepaalde norm. Op heel veel vlakken merk ik sterk dat we als mens en kunstenaar verlangen naar het mens zijn in al zijn vormen. Hier bedoel ik mee dat we terug willen naar de ervaring van het leven met ons zelf en ook in connectie tot anderen. Hybride, fluïde, flexibel en multidimensionaal. Identiteit en individualiteit passen niet meer in een hokje of bij de huidige structuren. Daarmee vervalt in zekere zin ook een lijn tussen werkelijkheid en digitale wereld.

The best brand you can be is your own identity’

Het moment en de mood, onze emotie, die vrij komt bij activiteiten en of voorstellingen is waar we ons op willen focussen. Of dit nu digitaal of fysiek is. Wellicht is het wel het gevoel van back to the basics en terug naar jezelf. Als water navigeren en meanderen we ons door het kunstlandschap waarin alles samen komt in de zee. Het landschap geeft mee en is onderhevig aan verandering.

Steeds meer en steeds beter kunnen we het inclusieve gedachtegoed vasthouden en uiten. Ik zie ook in de kunstsector dat we enorm ons best doen op gebied van inclusiviteit en diversiteit. We zijn bewust bezig met de materie. Dat betekend ook dat we steeds meer open gaan staan voor een andere manier en, of een ander schoonheidsideaal. We kunnen meer mens zijn en ‘andere’ verhalen krijgen een platform.

Tegelijkertijd is er momenteel ook een soort hyper focus op alles en iedereen die buiten de ‘norm’ valt. Met de hoop op het vinden van een balans binnen het inclusie debat is en blijft er ruimte voor het ‘andere’. De verhalen die wellicht dan buiten de norm vallen. Het debat verbreedt zich en kunnen we steeds beter naar inhoud kijken.

Waarin artivsim (kunst en activisme) in 2022 niet weg te denken was zal het in 2024 de overhand nemen en doorslaan of juist een gegeven zijn en minder op de voorgrond treden. Met doorslaan bedoel ik dat politiek en kunst nog meer met elkaar gaan mengen zo ook de macht die hierbij komt kijken. Moet je als kunstenaar je sterk kunnen profileren op een activistisch debat om geld te kunnen krijgen? En moet het altijd een opinie werk zijn, of mag een vraagstuk ook niet worden ingekleurd?

Terug kijk naar mijn blog over 2023 waar ik het heb over het vinden van anderen geld stromen, kan het zeker zo zijn dat het uiten van eigen opinie in artistiek werk bijna kan voelen als een verplichting. Dan is de vraag of we nog onafhankelijk genoeg kunnen blijven als kunstenaar? Dit is een alom bekend vraagstuk. wellicht ook waard om een keer te belichten in een blog.

More Love

Meer liefde zegt het al. We hebben het allemaal gevoeld en beleefd. We weten allemaal dat we meer liefde, support, zorg en community nodig hebben om meer te bereiken. Voor de sector zie ik hier grote kansen liggen op het gebied van samenwerkingen en het doorbreken van hokjes. Wat als we continue onszelf kunnen afvragen wat we zouden kunnen missen en dit een ander zouden kunnen gunnen. Met de huidige prijzen is de deelcultuur super belangrijk en kan de sector ook hierin groei stimuleren.

Om mij heen zie ik het ook gebeuren dat kleine meta eilandjes (social hubs) worden gecreëerd om netwerken met elkaar in contact te laten komen. Het blijft niet alleen bij digitale werelden, want een netwerk kom je ook tegen in het echte leven. Het community gevoel is nodig om in zware tijden terecht te kunnen voor steun zowel op werkvlak als op social emotioneel vlak.

Awareness is like the sun. When it shines on things they are transformed

Een fundamentele shift in hoe we werk indelen en wat we verwachten van de wereld en de sector is hard op weg. Samenvattend gaat het een spannende tijd worden waarin wij allemaal niet meer onafhankelijk kunnen blijven in onze uitingen. Stelling nemen? Alles wat we doen heeft een effect op de ander of de sector. Wil je met mij meedenken dan weet je me te vinden! voor nu wens ik jou een hele fijne kerst en jaarwisseling toe!

De best gelezen blogs van afgelopen jaar Lees ze hier:

Geef een reactie

Translate »